BELANGRIJKE KWALITEITSFACTOREN VAN LED!

In de voorgaande column heb ik proberen aan te geven hoe belangrijk het is om te kiezen voor kwaliteit in plaats van prijs.
Voor het bepalen van de juiste keuze is het voor u als klant van groot belang deskundig advies in te winnen bij een LED Specialist.

In dit artikel zal ik de belangrijkste factoren die de kwaliteit van LED verlichting bepalen verder aan de orde stellen, zonder daarbij inhoudelijk te technisch te worden.

De volgende zaken zijn hier van belang:

8 Factoren 

1. Powerfactor (cos phi)

2. Harmonische vervuiling (THD)

3. Opgenomen vermogen (Watt)

4. Lichtopbrengst (Lumen/Watt)

5. Kleurechtheid (RA/CRI)

6. Warmteontwikkeling

7. Aantal branduren

8. Kleurvastheid

Geen harmonie tussen Factoren ==> gevaar!
De Powerfactor (1), Harmonische Vervuiling (2), Opgenomen Vermogen (3) en Warmteontwikkeling (6) neem ik om het eenvoudig te houden even bij elkaar.Ze beinvloeden elkaar namenlijk.
Kort gezegd komt het op het volgende neer. De netspanning heeft een sinuswerking (50 Hz). Wanneer de spanning niet synchroon loopt met de stroom die door een leiding gaat ontstaan er vervuilingen op het net.
Het gevolg is ongewensde warmteontwikkelingen in de (nul)leiding en extra vermogensbelasting op het apparaat (LED lamp/buis), waardoor het werkelijke gebruikte vermogen veel hoger kan uitkomen dan het vermogen vermeld 'op het doosje'.
Dit heeft ook weer gevolgen voor de warmteontwikkeling in de LED lamp/buis elektronica (driver).
Hierdoor gaat deze weer minder lang mee. Het is zeker bij gebruik van grotere aantallen lampen/ buizen van belang dat alles optimaal functioneert, anders kan er zelfs brand uitbreken!

Meer licht uit zelfde kaars ==> hoger rendement.
De lichtopbrengst (4) is weer afhankelijk van de juiste harmonie tussen (1), (2), (3) en (6). Hoe hoger de lichtopbrengst per Watt opgenomen vermogen is, hoe hoger het rendement van de lichtbron.

Wat je ziet is wat je krijgt.
Wat betreft de Kleurechtheid (5), deze is wat moeilijk te beschrijven.
Men heeft als referentiekader de zon genomen. Hoe dichter het kunstlicht de weergave die de zon geeft op een voorwerp benadert, hoe beter de kleurechtheid.
Het zonlicht is op 100 gesteld. De vergeleken kleur is vooral rood (rode appel).
Alles boven de 80% (RA>80) wordt als goed gekenmerkt. Het ligt wel een beetje genuanceerder maar dat is voor deze vergelijking niet zo van belang.

Oud worden zonder rimpels.
Het aantal branduren (7) is bij LED ook sterk afhankelijk van de juiste harmonie tussen de hier genoemde factoren. En met name het behoud van licht gedurende de gehele levensduur is van belang.
Hier komt met name het gebruik van A kwaliteit elektronische componenten om de hoek kijken.
Dit bepaalt een groot aandeel van de prijs!
In combinatie met warmteontwikkeling wordt hier het te behalen aantal branduren zonder lichtterugval mede bepaald.
Een leuke wetenswaardigheid is dat een gewone TL buis het eerste jaar al zo'n 30% van zijn licht verliest.

Kleur is kleur.
Als laatste nog iets over de Kleurvastheid (8).
Hieronder versta ik 2 dingen, kleurvastheid bij fabrikage en kleurvastheid tijdens gebruik.
Het is belangrijk dat bij het plaatsen van bijvoorbeeld LED TL in een kantoor of fabriekshal de kleur van elke LED TL exact gelijk is en blijft!
Anders wordt de uitstraling een fiasco. Hierbij is het gebruik van de juiste componenten, maar ook het complete fabrikageproces van essentieel belang.
Ook dit maakt natuurlijk onderdeel uit van de aanschafsprijs.

Volgt u het nog?

Alles opgeteld is het hebben van de juiste kennis dus van groot belang alvorens over te gaan tot aanschaf van LED lichtbronnen.
Het is net als het aanschaffen van een auto in een duurder segment, de prijs wordt hier ook grotendeels bepaald door zaken die je niet aan de buitenkant ziet. 

We gaan bij het kopen van een huis ook eerst naar een hypotheekadviseur alvorens we een hypotheek afsluiten. 

In de volgende (derde) column over dit onderwerp zal ik wat dieper ingaan op de vraag...waar en hoe pas ik de juiste LED lichtbronnen toe?

Heeft u vragen en/of ervaringen met LED verlichting?

Bel me gerust of ga naar het contactformulier.

Tot gauw weer!

Steven.